Wyposażenie restauracji: zmywarki gastronomiczne

Wyposażenie restauracji: zmywarki gastronomiczne

Nikt nie chce spożywać posiłku na brudnej zastawie i przy pomocy brudnych sztućców. Zarówno w domu jak i w restauracji chcemy zjeść z czystych talerzy. Zmywanie po posiłkach nie należy do zadań przyjemnych; właściciele restauracji coraz częściej inwestują w zmywarki gastronomiczne. Czy są to takie same urządzenia jak zmywarki w naszych domach?

Jakie są rodzaje zmywarek dla gastronomii?

Profesjonalne zmywarki gastronomiczne różnią się od tych do użytku domowego między innymi tym, że są bardziej wydajne. Z uwagi na przeznaczenie zmywarki dla gastronomii mogą być uniwersalne, przeznaczone tylko do mycia naczyń lub do mycia szkła. Profesjonalne zmywarki przeznaczone do stosowania w lokalach gastronomicznych muszą mieć funkcję wyparzania – są to wymagania, które urządzeniom tym stawia sanepid. Wśród zmywarek gastronomicznych można wyróżnić kilka rodzajów. Chętnie kupowane są między innymi zmywarki podblatowe. Oprócz nich są także zmywarki kapturowe i tunelowe.

Jaką zmywarkę kupić?

W przypadku zmywarek do lokalu gastronomicznego liczy się nie tylko jej typ, ale także sposób ładowania. W małych lokalach gastronomicznych bardzo dobrze sprawdzają się zmywarki, które są ładowane szufladowo lub od przodu. Do dużych można kupić te, które ładowane są od góry. Zmywarki gastronomiczne warto dobrać do charakteru lokalu. W dużych lokalach, w których przygotowywane są duże ilości da dobrze sprawdzają się zmywarki kapturowe i tunelowe, które są bardzo wydajne i pojemne. W barach z alkoholem przyda się zmywarka specjalnie do mycia szkła.

Kategorie